بهینه سازی مهندسی و انواع روش های آن- بخش 1
بهینه سازی مهندسی و انواع روش های آن- بخش اول
بهینه سازی
تلاش برای دستیابی به بهترین نتیجه در مورد یک عملیات با در نظر گرفتن محدودیتها و شرایط مسئله، بهینه سازی نامیده میشود.
به بیان دیگر بهینه سازی کمینه کردن یک کمیت غیرمطلوب، یا بیشینه کردن یک کمیت مطلوب بر مبنای محدودیتها و منابع در دست میباشد.
دستهبندیهای متفاوتی برای مسائل بهینه سازی وجود دارد.
طراحی بهینه در یک نگاه استفاده موثر از منابع به منظور طراحی همه جانبه یک سیستم، جهت دستیابی به اهداف مورد نظر میباشد، بدون آنکه به عملکرد مطلوب سیستم خدشهای وارد گردد.
منظور از طراحی همهجانبه، طراحی است که در آن تمامی جنبههای اقتصادی- فنی در نظر گرفته شده و در عین حال کارایی مطلوب و مورد نظر سیستم از چشم طراح دور نمانده باشد.
بنابراین ممکن است طراحی یک سیستم برای یک کاربرد و شرایط معین بهینه باشد در حالی که آن طراحی برای همان سیستم در شرایط و کاربرد متفاوت دیگر بهینه نباشد.
براي شناخت يک پديده دو راه استفاده از تئوريهاي علمي و انجام آزمايشات وجود دارد که راه جايگزين براي جبران کمبود تئوري هاي علمي، انجام آزمايش است.
بهینه سازی مهندسی به روش سطح پاسخ[1]
روش سطح پاسخ (RSM) در سال 1951، جهت بهبود فرآیندهای شیمیایی ارائه شد. هدف، بهینهسازی فرآیندهای شیمیایی و دستیابی به خروجیهایی از قبیل بازده و خلوص بالاتر و هزینهی پایینتر میباشد.
همچنین متغیرها در فرآیندهای شیمیایی معمولاً دما، فشار و زمان فرآیند است.
روش سطح پاسخ مجموعهای از تکنیکهای آماری و ریاضی است که کاربرد آن برای مدلسازی و تحلیل مسائلی میباشد که یک پاسخ خروجی مورد نظر تحت تأثیر چندین متغیر مستقل دیگر قرار داشته و به مقدار بهینه برسد.
واژهی سطح پاسخ نشان میدهد که تغییرات پاسخ در قبال متغیرهای کنترلی را باید مدنظر گرفت.
تعریف سطح پاسخ را میتوان برای یک آزمایش با P فاکتور به صورت یک نمودار در فضای (P+1) بعدی نشان داد. به عنوان مثال در شکل زیر یک نمونه با دو متغیر مستقل x1 و x2 و متغیر وابسته y (پاسخ) که تابعی از x1 و x2 است، نمایش داده شده است.
روش سطح پاسخ نقاط نمونه را در فضای متغیرهای ورودی تصادفی طوری قرار میدهد که تابع مناسب تقریبی برای آن یافت شود. اساساً این تابع یک تابع چند جملهای درجهي دوم است.
در این رابطه تابع تخمینی به صورت رابطه زیر تعیین میشود.
که در رابطه فوق C0 ضریب ثابت، Ci ضرایب ترمهای خطی و Cij ضرایب ترمهای درجه دوم است.
ویژگی های روش سطح پاسخ
روش سطح پاسخ یک روش ابتکاری در بهینه سازی مهندسی است که پس از تخمین روابط رگرسیونی[2] بین متغیرهای قابل کنترل و متغیر پاسخ، سعی در تعیین مقداری از متغیرهای کنترلی دارد، که بهترین مقدار پاسخ را دربرداشته باشند.
فرآیند بهینهسازی توسط RSM را میتوان به سه مرحله تفکیک کرد. مرحله نخست، مشخص نمودن پارامترهای مستقل و سطوح آنها میباشد.
مرحله دوم، گزینش طرح آزمایشی و پیش بینی و ارزیابی رابطه مدل نهایی، بدست آوردن و رسم نمودار روش پاسخ به عنوان تابعی از پارامترهای مستقل و تعیین نقاط بهینه است.
در گامهای روش سطح پاسخ، از مدلهای رگرسیونی چندجملهای خطی (درجه اول) و درجه دوم استفاده میشود. همچنین در روش سطح پاسخ مقادیر باقیمانده در مدلهای رگرسیون دارای میانگین صفر و واریانس ثابت در فضای آزمایشها هستند.
در مرحله بعد بایستی جهت مطلوب برای تغییرات متغیرهای ورودی تعیین شود تا در گام بعدی به بهینه سازی متغیر پاسخ پرداخته شود. روش سطح پاسخ از بردار گرادیان مربوط به سطح پاسخ، برای تعیین جهت بهینه سازی بهره میبرد.
در واقع این مرحله، تکنیکهای ریاضی (نه آماری) به منظور بیشترین کاهش یا افزایش در تابع هدف (سطح پاسخ) به کار گرفته میشود.
در مرحلهی پایانی با استفاده از مشتقگیری، روش سطح پاسخ به کشف نقطه بهینه در چند جملهای درجه دوم میپردازد. همچنین میتوان با استفاده از تحلیلهای ریاضی نقطه بهینه به لحاظ محلی، مطلق یا زینی بودن را مشخص نمود.
به منظور بهینه سازی به روش سطح پاسخ از دو روش طراحی آزمایش مرکب مرکزی (CCD) و ماتریس باکس-بِنکن (BBM) استفاده میشود.
روش طراحی آزمایش مرکب مرکزی متشکل از نقاط مرکزی، محوری و گوشههای یک مکعب است. در طراحی آزمایش به روش BBM نقاط طراحی شامل نقاط مرکزی و نقاط میانی یک مکعب میباشد.
موقعیت نقاط نمونه برای یک مسئله با سه متغیر ورودی تصادفی مطابق شکل 2 میباشد.
روش سطح پاسخ در مقایسه با روشهای کلاسیک آماری یا روشهای بهینه سازی که یک متغیره میباشند، مزایای متعددی دارد. مزیت اصلی آن است که با تعداد آزمایش کم، اطلاعات زیادی ارائه میدهد.
در حقیقت روشهای کلاسیک زمانبر بوده و به تعداد زیادی آزمایش برای بیان رفتار سیستم نیازمند میباشند. ثانیا در RSM میتوان اثر برهم کنش بین پارامترهای مستقل بر پاسخ را بررسی کرد.
به ویژه در مواقعی که در سیستم، اختلاف یا ناسازگاری داشته باشیم، از RSM میتوان به خوبی بهره گرفت.
از محدودیتهای این روش میتوان به احتمال گمراه کنندگی تغییرات بزرگ در فاکتورها و نیز عدم تعریف درست فاکتورهای بحرانی در بعضی موارد، اشاره نمود.
از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید بسیار سپاسگزاریم.
[1] Response Surface Method (RSM)
[2] Regression
خدمات و منتورینگ بنوموسی
شرکت بنوموسی با ارائه جلسات منتورینگ آباکوس راهنمای شما عزیزان در جهت رفع و بهبود ایرادات فنی و مهندسی پروژه های صنعتی و دانشجوی تان در زمینه مدلسازی، تحلیل، و صحتسنجی نتایج می باشد. این جلسات به صورت آنلاین و حضوری برگزار میشود و نیم ساعت اول رایگان است. برای اطلاعات بیشتر و رزرو وقت، از صفحه منتورینگ اباکوس ما دیدن کنید.
برای استفاده از خدمات شبیهسازی و مشاوره رایگان ما، کافی است با ما تماس بگیرید. ما در تمام مراحل پروژه کنار شما هستیم تا بهترین نتایج را بهدست آورید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت منتورینگ ، لطفاً با ما تماس بگیرید یا از وبسایت Banumusagr بازدید کنید. تیم ما آماده است تا شما را در دستیابی به نتایج مطلوب در تحلیلهای عددی و شبیهسازیهای مهندسی یاری کند.
راه های ارتباطی با شرکت بنوموسی :
TELEGRAM : https://t.me/BanuMusaGr
ایمیل: info@BanuMusaGr.com
تلفن همراه: 388 20 55 0915
تلفن: 35424520– 51 (98+)
آدرس: مشهد – کیلومتر 12 بزرگراه آسیایی (جاده قوچان)- جاده شهرک صنعتی توس- شهرک فناوری صنایع غذایی و بیوتکنولوژی شمال شرق- معاونت صنایع کوچک- مرکز خدمات.
بهینهسازی چیست و در مهندسی چه کاربردی دارد؟
بهینهسازی تلاش برای دستیابی به بهترین نتیجه در یک عملیات با در نظر گرفتن محدودیتها و شرایط مسئله است. در مهندسی، این فرآیند بهمنظور طراحی سیستمهای کارآمد با استفاده بهینه از منابع انجام میشود.
منظور از بهینهسازی مهندسی چیست؟
بهینهسازی مهندسی شامل استفاده از روشها و تکنیکهای مختلف برای بهبود طراحی و عملکرد سیستمها است. هدف این است که عملکرد مطلوب سیستم حفظ شود، در حالی که جنبههای اقتصادی و فنی نیز بهینهسازی میشوند.
روش سطح پاسخ (RSM) چیست؟
روش سطح پاسخ (RSM) مجموعهای از تکنیکهای آماری و ریاضی است که برای مدلسازی و تحلیل مسائلی به کار میرود که یک پاسخ خروجی تحت تأثیر چندین متغیر مستقل قرار دارد. این روش بهخصوص در فرآیندهای شیمیایی برای بهینهسازی بازده و خلوص استفاده میشود.
چه زمانی از روش سطح پاسخ استفاده میشود؟
از روش سطح پاسخ زمانی استفاده میشود که هدف بهینهسازی یک یا چند پاسخ خروجی تحت تأثیر چندین متغیر مستقل باشد. این روش بهویژه زمانی مؤثر است که تعداد آزمایشات محدود و بررسی اثر متقابل متغیرها ضروری باشد.
چه مراحلی در بهینهسازی با استفاده از روش سطح پاسخ وجود دارد؟
فرآیند بهینهسازی با RSM شامل سه مرحله اصلی است:
. شناسایی پارامترهای مستقل و تعیین سطوح آنها.
. طراحی آزمایش و ایجاد مدل نهایی.
. تحلیل نمودار سطح پاسخ و تعیین نقطه بهینه.
چه مدلهایی در روش سطح پاسخ استفاده میشود؟
در روش سطح پاسخ از مدلهای رگرسیونی چندجملهای خطی (درجه اول) و درجه دوم استفاده میشود. این مدلها به کمک دادههای آزمایشی ساخته شده و سپس برای تعیین بهینهترین مقادیر پارامترها استفاده میشوند.
چه مزایایی در استفاده از روش سطح پاسخ وجود دارد؟
مهمترین مزیت روش سطح پاسخ این است که با تعداد آزمایشات کمتر، اطلاعات زیادی ارائه میدهد. همچنین این روش امکان بررسی اثرات متقابل بین متغیرهای مستقل بر پاسخ خروجی را فراهم میکند، که در روشهای کلاسیک بهینهسازی کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
محدودیتهای روش سطح پاسخ چیست؟
از محدودیتهای این روش میتوان به احتمال گمراهی در صورت وجود تغییرات بزرگ در متغیرها و عدم تعریف درست فاکتورهای بحرانی در برخی موارد اشاره کرد.
روشهای طراحی آزمایش در RSM چه تفاوتهایی دارند؟
دو روش اصلی طراحی آزمایش در RSM عبارتند از:
روش مرکب مرکزی (CCD) که شامل نقاط مرکزی، محوری و گوشههای مکعب است.
روش باکس-بنکن (BBM) که شامل نقاط مرکزی و میانی یک مکعب میباشد.